Tuesday, November 13, 2012

4-PC Drawer Organiser

Hello...bloggers!!!

pernah dengar tak 5S?

SEIRI . SEITON . SEISO . SEIKETSU . SHITSUKE

bagi yang bekerja kerajaan mesti tahu
cantik je nama dalam Bahasa Jepun kan?
kalau Bahasa Melayu pula

SISIH . SUSUN . SAPU . SERAGAM . SENTIASA AMALKAN

mari kita fahami dengan lanjut


SEIRI - SISIH
Mengasingkan barang-barang yang tidak diperlukan di tempat kerja dan membuangkannya

SEITON - SUSUN
Susun barang-barang yang diperlukan dengan teratur supaya ianya mudah diambil untuk digunakan

SEISO - SAPU
Bersihkan tempat kerja anda dengan rapi supaya tiada habuk diatas lantai, mesin dan perkakas

SEIKETSU - SERAGAM
Memelihara taraf penjagaan kebersihan dan penyusunan tempat kerja yang tinggi pada setiap masa

SHITSUKE - SENTIASA AMALKAN
Melatih pekerja mematuhi peraturan penjagaan kebersihan yang baik dengan sendirinya


sekarang sudah faham?
itu 5S di tempat kerja
saya nak ringkaskan je
kalau panjang lebar pun bagus baca sendiri kat websitenya
saya ambil pada yang bahagian penting saja
apa yang saya nak kongsi di sini ialah
mengenai diri saya dan mungkin anda juga

5S ni sangat la kena pada saya
sebab bilik saya macam hutan 
harharhar
barang-barang sana sini
hm...
susah la nak cakap
kalau kemas pun seminggu kemudian kembali semula pada asal 
so, saya nak amalkan 5S di rumah
terutama di dalam bilik


ini la rupa sebenar laci meja solek saya 
aww...


4-PC Drawer Organiser
boleh guna untuk letak alat tulis, peralatan dapur atau apa saja
ikut suka hati korg
saya pula nak letak makeup saya
hehehe


hasilnya

jeng..jeng..jeng...


wow! nampak ok sikit kan?
rasanya saya nak beli lagi la 4-PC Drawer Organiser ni
nampak comel pula berwarna-warni
lagi pun ada ruang lagi sebab ini baru laci meja solek pertama
......
saya lebih suka simpan makeup dalam laci sebab gelap
supaya makeup dalam keadaan baik
begitu juga dengan perfume
ada juga saya letak atas meja solek
next time, saya nak beli 2-Drawer Stackable (Clear Cube)
then tutup dengan kain dia atasnya supaya gelap
ok tak idea saya?

^___^


Happy Deepavali
to
all Hindus out there!



Apa kata anda? KOMEN je ...

10 comments:

  1. Replies
    1. LOL. I don't see your name in my Awesome Buddyz!.

      Delete
  2. Mana beli 4 pcs tu? so cute and colorful!! ^_^

    I pun nak beli clear cube to put my perfumes, toners,foundations, and semua skin care. tapi mahal la :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, wiida. 4-PC drawer tu saya beli di Cosway. hehe...
      stackable 2-drawer tu harga b'patutan. beli satu dulu then next month ke beli lagi satu. makin b'tambah makin nampak nice. cuba wiida tengok gambar 'happy customer' kat fb Romana tu.

      Delete
    2. bagus ada container camni :) nampak kemas n senang bile nak cari barang :)

      Delete
    3. a'ah, senang sikit dan sedap mata memandang. boleh tengok perbezaan sebelum & selepas. sampai sabun pun ada dalam laci. hahahahaha..

      Delete
  3. Replies
    1. thanks, sis. mula-mula beli agak risau juga takut besar dari laci tapi nasib baik la ngam2 parasnya. hehe.. :]

      Delete
  4. cantik la kotak2 tu! kalau sab nk beli sab nk beli putih n pink! hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, sab. putih jenis clear atau putih pekat?

      Delete