Monday, April 20, 2015

Washi Tape / Masking Tape

Hello... bloggers!!!

Lamanya x update blog ni.
Nak kata xde masa, ada je.
I'm still here ok!
Suka baca, komen n balas klu ada yg komen.
Tu la kerja aku setiap kali terasa nak tgk blog.


Perhatian! 

Aku nak umumkan yg aku ada hobi baru.
X la baru sgt pun sebenarnya coz sblm ni pernah juga buat
cuma dulu benda yg aku maksudkan tu xde lg kat Malaysia.

Hobi baru aku tu --> kumpul 'Washi Tape'.
Masking Tape pun dia jg cuma ada beza sikit kot.
Ala, x kisah la. Bagi yg noob ni sama je.
Aku bukan pro nak explain kat korg.
Klu nak tahu apa benda tu sila la Google.
Jangan malas k.

**xpe la aku b'murah hati letak gambar d atas! wekkk..
Gambar tu antara washi koleksi aku. Tayang sikit jew!

Mula t'jebak dari blogger terkenal, Sabrina Tajudin.
Oh my! Dia mmg betul2 buat org sekeliling t'goda.
Mula2 planner, lepas tu washi.

Actually, bab planner tu mmg minat sejak sekolah lagi.
Aku suka kumpul diary/planner n sticker!
Cuma washi je baru nak jadi hobi.
Dulu mana la ada washi bagai.
Dulu ada sticker tp x menarik sgt mcm skrg ni.

Washi tu mmg betul2 m'goda!
I tell u...
Beli sekali, trs nak lagi n lagi.
Jadi addict pula.

Bila makeup skrg ni da mahal, niat nak saving!
Menjadi juga la tp sekejap je. Huhu.
Now, duit habis ke washi, planner n sticker pula.
Nangisssss...


Ok, tu je la aku nak share dgn korg.



Until next time ~~



Apa kata anda? KOMEN je ...

Tuesday, February 17, 2015

Tips : Bertunang 2015 (Bajet Terhad)

Hello... bloggers!!!

Credit : Google


Apa khabar semua??? Masih ada ke yg sudi singgah ke blog ni?
Kalau ada terima kasih banyak-banyak coz sudi juga baca.

Kali ni nak bagi tips kepada yg bakal bertunang. Suka tak?
FYI, saya bertunang pd tahun 2013. So, dah tiba masanya saya nak kongsi tips.
Harap dapat membantu la yea...

Tips ni lebih kepada yg bakal bertunang secara 'bajet'.
Maksudnya, bajet korg terhad la atau jenis yg x nak membazir giteww.


1. Baju - Buat 1-2 bulan awal sebelum majlis. Itu mengelakkan kelam kabut.
Kalau saya dulu beli melalui online je. Senang. Saya pilih baju design Vercato.

2. Hand Bouquet : Tidak wajib tapi hand bouquet ni bikin penyeri atau
klu tengah nervous tu dapat jg cover. Hehehe...
Ada 2 pilihan samada nak bunga fresh atau bunga palsu.
Bunga palsu boleh jimat coz boleh pakai semula time nikah atau sanding
tapi ada ke yg nak guna semula nanti? Hihi. Kalau saya dulu guna bunga fresh
coz bunga fresh ni best. Perasaan guna bunga fresh ni lain sikit. Hikhik.
Nak jimat buat sendiri. Sila Google macamana cara nak buat hand bouquet.

3. Makeup - Bagi yg x pandai makeup better upah mak andam (MUA).
Apa salahnya bayar lebih sikit utk majlis sendiri tp kena pandai pilih
mak andam la. Pastikan korg tgk portfolio/gambar customer yg pernah
mak andam tu kasi makeup then survey harga yg mereka caj.
Kalau saya dulu makeup sendiri je. Save bajet lagi.

4. Kasut - Majlis bertunang ni kasut tak berapa penting tapi kena sediakan jg
manatau ada untuk sesi bergambar. P/S : jangan lupa pakai stokin nipis.

5. Hantaran - Selalunya hantaran dulang 3 vs 5 atau 5 vs 7.
Kena fikir betul-betul apa yg berbaloi utk dijadikan hantaran.
Kalau saya elakkan terlebih kepada makanan sebab klu makanan ni tidak
boleh dijadikan kenangan coz utk belah perempuan 5 je. Muahahaha...
Hiasan pula klu nak jimat sila buat sendiri.
X perlu sewa bagai coz kalau sewa ni caj mahal.
Lepas tu membazir coz barang x dapat.
Lebih baik buat sendiri coz bila habis majlis dulang tu
boleh guna semula samada untuk hantaran nikah atau buat dekorasi.

Hantaran saya dulu :

Perempuan

1. Cincin
2. Handbag
3. Makeup
4. Perfume
5. Kek


Lelaki

1. Dompet
2. Perfume
3. Baju Kemeja
4. Seluar
5. Buah
6. Coklat
7. Kek

6. Senarai tetamu - Jemputan majlis bertunang selalunya hanya
keluarga terdekat, sahabat & jiran. Kira-kira 100 orang atau kurang.
X perlu kad jemputan atau jemput ramai orang sangat
coz baru bertunang je dulu kan...

7. Menu - Makanan kena ada ayam, daging, ikan. sayur, buah & kuih-muih.
Minuman pula selalu 4 jenis iaitu air mineral, kopi, nescafe & sirap. Contoh je tu.
Terpulang pada selera masing-masing.

8. Mini Pelamin - Harga sewa mini pelamin sekarang dalam RM150 dan ke atas
(lain area lain harga). Buat sendiri pun boleh tapi pastikan bajet buat sendiri tu
tidak melebihi dr harga sewa. X nak mini pelamin pun x apa
coz bertunang je pun kan. Beli je karpet 'bulu-bulu' tu dan bantal kusyen khas
untuk duduk di lantai atau nak jimat lagi tunggu je dlm bilik mcm zaman dulu-dulu.

9. Doorgift - Tidak wajib. Ikut sukahati korg nak atau tidak.


Nampak je macam susah kan?

Ala... tidak susah mana pun cuma kena pandai fikir & urus.

Jangan jadikan majlis korg tu menyusahkan diri korg, keluarga & bakal tunang.

Ikut kemampuan k...

**Sedangkan ada je orang kaya buat sederhana apatah lagi korg kan?


Terima kasih kerana sudi membaca!


(^-^)



Apa kata anda? KOMEN je ...

Tuesday, January 6, 2015

Welcome 2015 + Resolution 2015

Hello... bloggers!!!

Selamat Tahun Baru 2015 semua...

Agak lama juga x update blog.
Ala... bukan blogger famous pun.
Xpa kot lama x update. :P
Sbnrnya, byk idea tapi tu la bila penyakit malas menyerang.
Susah nak lawan. Haha.

Bila tahun baru ni sudah tentu la ramai akan buat azam/resolusi baru kan?
Tbh, saya xda azam.
Pernah la cuba buat, ada la beberapa kali dulu tapi tiap kali tu la
x mencapai target. So, lebih baik x payah buat. 
Pada saya, plan mcm gitu-gitu je. 
Kalau tercapai, tercapai la. Kalau x, maka x la.


Tapi, itu dulu... lu.. lu.. lu.. lu...


Now, sempena 2015 ni nak buat azam. Hooyeah!


>>>2015 RESOLUTIONS<<<


1. KURANGKAN SHOPPING MAKEUP

Ok, ini paling sukar coz I love makeup so much. Suka kumpul
blusher, e/shadow palette & lipstick... Oh why!
2015 ni saya nak kuatkan semangat nak kurangkan beli makeup sbb
makeup saya semakin bertambah banyak. Saya x nak ianya menjadi 
lebih sukar untuk dihabiskan spt body mist saya yg berlambak itu.
Yg pakai cuma seorang tapi body mist seperti 20 orang punya. Huhu.
Sayang klu expired, duit burn mcm tu je. Makeup bukan murah.
Klu beli makeup pun saya akan beli yg basic je mcm concealer,
foundation, lipstick, eyebrow gel, mascara atau primer
tapi tunggu habis la coz semua tu penting untuk cover imperfection.
Untuk blusher dan e/shadow tu rasanya x perlu beli lagi buat masa ni.

Rasa hati memang nak sangat beli itu ini tapi bila fikir semula
lebih baik duit tu digunakan untuk beli benda yg perlu saja
atau disimpan untuk masa depan.
Masa depan kita x tahu apa yg akan terjadi.


2. MENYIMPAN DUIT 

Bagi yg sukar menyimpan spt saya ni ada je benda nak beli.
Akhirnya menyesal sendiri. Hewhew.
Menyimpan duit ni perlukan motivasi yg kuat tau.
Klu x habis la... HA HA.
Now, klu ada duit syiling tu memang saya simpan dlm tabung.
Bak kata pepatah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.


3. RAJIN

Saya mengaku jenis yg agak pemalas.
Penyakit paling teruk sekali. Huhu.
2015 ni saya nak jadi manusia yg rajin.
Terutama rajin dlm bab mengemas.
Saya suka mengemas tapi bila dah kembali berselerak
mula la malas nak kemas balik. HE HE.


4. AMALKAN MINUMAN SIHAT

Saya nak mulakan 2015 ni dengan minum
minuman yg berkhasiat spt teh hijau, susu atau Yakult.
Saya penggemar coffee. Sehari memang x sah klu x minum coffee.
Coffee pun bagus juga cuma jangan over limit la.
So, saya nak seimbangkan antara coffee dgn teh hijau/susu/Yakult.
Oleh krn Yakult susah nak dapat stok di sini, saya akan gantikan dgn
teh hijau atau susu dan sebaliknya.


Itu saja la resolusi saya pada 2015 ni.
Tak menarik pun mcm blogger lain. Hikhik.
W/pun cuma 4 saja tapi bukan senang nak lakukannya tau.
In Sha Allah... Saya akan cuba capai 4 resolusi ni.



Apa pula resolusi 2015 korg?



Terima kasih kerana sudi membaca!


(^-^)"


Apa kata anda? KOMEN je ...