Tuesday, January 6, 2015

Welcome 2015 + Resolution 2015

Hello... bloggers!!!

Selamat Tahun Baru 2015 semua...

Agak lama juga x update blog.
Ala... bukan blogger famous pun.
Xpa kot lama x update. :P
Sbnrnya, byk idea tapi tu la bila penyakit malas menyerang.
Susah nak lawan. Haha.

Bila tahun baru ni sudah tentu la ramai akan buat azam/resolusi baru kan?
Tbh, saya xda azam.
Pernah la cuba buat, ada la beberapa kali dulu tapi tiap kali tu la
x mencapai target. So, lebih baik x payah buat. 
Pada saya, plan mcm gitu-gitu je. 
Kalau tercapai, tercapai la. Kalau x, maka x la.


Tapi, itu dulu... lu.. lu.. lu.. lu...


Now, sempena 2015 ni nak buat azam. Hooyeah!


>>>2015 RESOLUTIONS<<<


1. KURANGKAN SHOPPING MAKEUP

Ok, ini paling sukar coz I love makeup so much. Suka kumpul
blusher, e/shadow palette & lipstick... Oh why!
2015 ni saya nak kuatkan semangat nak kurangkan beli makeup sbb
makeup saya semakin bertambah banyak. Saya x nak ianya menjadi 
lebih sukar untuk dihabiskan spt body mist saya yg berlambak itu.
Yg pakai cuma seorang tapi body mist seperti 20 orang punya. Huhu.
Sayang klu expired, duit burn mcm tu je. Makeup bukan murah.
Klu beli makeup pun saya akan beli yg basic je mcm concealer,
foundation, lipstick, eyebrow gel, mascara atau primer
tapi tunggu habis la coz semua tu penting untuk cover imperfection.
Untuk blusher dan e/shadow tu rasanya x perlu beli lagi buat masa ni.

Rasa hati memang nak sangat beli itu ini tapi bila fikir semula
lebih baik duit tu digunakan untuk beli benda yg perlu saja
atau disimpan untuk masa depan.
Masa depan kita x tahu apa yg akan terjadi.


2. MENYIMPAN DUIT 

Bagi yg sukar menyimpan spt saya ni ada je benda nak beli.
Akhirnya menyesal sendiri. Hewhew.
Menyimpan duit ni perlukan motivasi yg kuat tau.
Klu x habis la... HA HA.
Now, klu ada duit syiling tu memang saya simpan dlm tabung.
Bak kata pepatah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.


3. RAJIN

Saya mengaku jenis yg agak pemalas.
Penyakit paling teruk sekali. Huhu.
2015 ni saya nak jadi manusia yg rajin.
Terutama rajin dlm bab mengemas.
Saya suka mengemas tapi bila dah kembali berselerak
mula la malas nak kemas balik. HE HE.


4. AMALKAN MINUMAN SIHAT

Saya nak mulakan 2015 ni dengan minum
minuman yg berkhasiat spt teh hijau, susu atau Yakult.
Saya penggemar coffee. Sehari memang x sah klu x minum coffee.
Coffee pun bagus juga cuma jangan over limit la.
So, saya nak seimbangkan antara coffee dgn teh hijau/susu/Yakult.
Oleh krn Yakult susah nak dapat stok di sini, saya akan gantikan dgn
teh hijau atau susu dan sebaliknya.


Itu saja la resolusi saya pada 2015 ni.
Tak menarik pun mcm blogger lain. Hikhik.
W/pun cuma 4 saja tapi bukan senang nak lakukannya tau.
In Sha Allah... Saya akan cuba capai 4 resolusi ni.



Apa pula resolusi 2015 korg?



Terima kasih kerana sudi membaca!


(^-^)"


Apa kata anda? KOMEN je ...

Thursday, September 25, 2014

TIPS membeli produk M.A.C

Hello... bloggers!!!

Credit : Google Image


Entri sebulan yg lalu saya nak bagi TIPS membeli produk M.A.C kan?
Sebulan kemudian baru nak bagi tips. Apa la.. Haha.

Saya nak berikan beberapa tips bagi yg pertama kali nak beli M.A.C.
Excited tak? Muahaha..


10 TIPS membeli produk M.A.C


#1 : Senaraikan barang nak beli.

Ini penting tau! Takkan nak ke counter beli tanpa tujuan.
Mesti senaraikan produk apa nak beli.

Contoh : Foundation, Concealer, Lipstick dll...


#2 : Buat rujukan pada produk.

Sila buat rujukan mengenai produk yg nak dibeli. Kena tahu mengenai produk
dan kesesuaian pada jenis kulit.

Contoh : Studio Fix, Mineralize, Pro Longwear dll... 


#3 : Ketahui jenis kulit.

Bila sudah pro pasal produk, jenis kulit sendiri pun kena tahu.

Contoh : Very dry, Dry, Combination, Oily & Very oily.


#4 : Ketahui jenis produk serta kesesuaian pada kulit.

Foundation ada banyak jenis seperti matte, semi-matte, satin dll...

Contoh : Foundation Studio Fix jenis matte finish, sesuai untuk
kulit oily, long-wearing atau bagi yg suka jenis matte.


#5 : Kira harga.

Bila sudah senaraikan apa nak dibeli, sila kira harganya sekali.
Sangat penting untuk tidak terlebih bajet sebab anda akan
rambang mata bila masuk counter M.A.C nanti. 


#6 : Tetapkan pendirian.

Kena tetapkan pendirian bila masuk counter M.A.C nanti.
Kenapa ek? Sebab korg akan dipujuk rayu oleh SA untuk membeli
produk dengan banyak. Disitu korg akan terlebih bajet. Baik tetapkan
pendirian takut wang tak cukup pula. Nanti malu weh!


#7 : Beli produk dengan kuantiti sikit atau banyak?

Ini pengalaman saya la, pertama kali pergi counter M.A.C memang saya beli
dengan banyak sebab nak buat untuk hantaran. Hehe.
Mula2 tu SA macam layan tak nak layan je. Bila SA dapati saya tahu mengenai
produk mereka, terus SA pun terus melayan saya dgn baik. Haha.
Bila saya beli banyak, lagi la mereka terlebih melayan dgn baik. Bwahaha.

Tapi jangan pula korg sedih. Tidak salah membeli 1 benda je.
Tak perlu malu sebab cuma beli sebatang lipstick.
Apa yg penting, kena tahu pasal produk dan korg cakap la,
"saya nak cuba yg ini dulu", "next time saya beli"...


#8 : Jangan takut!

Bagi yg belum pernah ke counter M.A.C, mesti ada rasa nak masuk tetapi
perasaan takut tu terlalu tebal. Memang tidak dinafikan ada SA yg tidak
mesra dan poyo. Tips dari saya, ABAIKAN je mereka tu! Set minda anda yg
korg ada duit, buat apa nak takut? Yg penting korg dapat beli apa yg korg
impikan selama ni.  


#9 : Extra-budget.

Walaupun korg sudah senaraikan produk & harga, sukacita saya
ingatkan bahawa sila bawa lebih wang anda, takut2 terlebih beli
yg tak sepatutnya. :P


#10 : Shopping online website M.A.C

Kalau masih juga tidak berani, takut atau malu nak ke counter M.A.C,
korg boleh shopping di websitenya. Cuma saya nak pesan kalau nak
beli foundation atau concealer kena pergi counter supaya korg boleh mencuba
shade apa yg sesuai untuk kulit anda.






Apa kata anda? KOMEN je ...

Friday, August 22, 2014

M.A.C

Hello... bloggers!!!

Saya nak cerita mengenai produk kosmetik yg tak asing lg iaitu MAC.
Siapa tak suka MAC? Sila angkat tangan!
Hampir majoriti kot suka MAC cuma ada sesetengah org takut nak beli.
(Termasuk la saya suatu masa dulu. hikhik)

Kenapa saya takut?

Bukan takut apa la...
Saya dulu kena 'brainwash' oleh org pasal SA MAC ni tak friendly & poyo.
So, saya pun rasa buat apa la nak beli klu mereka begitu kan?

MAC ni jenama kegemaran saya sejak dulu dan 
teringin sangat nak cuba beli sendiri kat counter MAC tu.
Sebab lain saya malas nak beli ialah saya tak tahu harga sebenar produk MAC ni.
 Mana la tahu mahal sgt mcm jenama YSL ke...
Saya dah try 'Google' pasal harga MAC di Malaysia.
Tapi susah la nak dapat blog pasal harga MAC di Malaysia.
Seingat saya ada 1-2 blog je tapi masih tidak letak harga lengkap.
Kebanyakkan hanya tayang gambar tanpa harga. (-_-)

Bila MAC dah boleh beli secara online, di sana la saya tahu harganya.

Guess what?

Ceh, tak mahal sgt pun. Haha.
Ingatkan sebatang lipstick tu harga beratus. Rupanya di bawah RM100 je.
Bagi saya itu harga mampu milik.
Daripada beli lipstick RM25 ke atas tapi tak pakai, lebih baik beli yg RM68
tapi selalu pakai. Berbaloi lg.

Bayangkan, saya mempunyai berpuluh lipstick harga sekitar minimum RM25
dan maksimum RM70, kira total semua cecah hampir setengah ribu.
Pakai sekali lepas tu dah tak pakai sampai expired. Kan membazir.

Saya jenis tak suka lipstick seperti :

1. Tidak tahan lama.
2. Tekstur tak best! (Mungkin org lain best).
3. Mengeringkan bibir walaupun pakai lipbalm.
4. Tidak serasi dgn bibir.
5. Bergumpal.

Saya jenis suka lipstick yg tak perlu nak pakai byk kali.
1-2 kali ok la.
Ada jenama-jenama lipstick ni memang tak serasi dgn bibir saya.
Memang membazir sgt beli. Huhu.
Ye la, mau cuba itu ini last-last tak serasi. Zzz..

Saya cerita pasal MAC ni bukan nak promote ke apa.
Tapi ini pendapat peribadi saya saja.
Saya tak kisah beli lipstick mahal sikit asalkan kualiti bagus.
Ehem, YSL tu belum terfikir lagi nak beli sbb RM150++ tu...
Maybe suatu hari kot. Sekadar utk mencuba. In Sha Allah.

Setakat ni baru ada 4 MAC lipstick yg saya kumpul. Hehe.
Dan akan bertambah lagi. Yay!




Seterusnya, entri TIPS membeli produk MAC.


Thanks for reading!


(^-^)"


Apa kata anda? KOMEN je ...